fbpx

Lego® Serious Play® Essentials: De opbouw van een workshop (deel 3)

Het succes van een LEGO Serious Play (LSP) workshop hangt sterk af van de zorgvuldige planning en opbouw ervan. Elke fase van de workshop is ontworpen om deelnemers stap voor stap naar diepere inzichten en betere samenwerking te leiden.

Waar moet je aan denken bij zo’n opbouw?

Voorbereiding en planning:

 ✓  Doelstellingen bepalen: Voordat je een LSP-workshop plant, is het belangrijk om de doelstellingen duidelijk te definiëren. Wat wil je bereiken? Is het een strategische planningssessie, een teambuildingactiviteit, of iets anders? Wat is de context waarin dit plaatsheeft?

 ✓   Deelnemers selecteren: Zorg ervoor dat je de juiste mensen uitnodigt die betrokken zijn bij de doelstellingen van de sessie. Welke profielen hebben we nodig in de workshop? Kan iedereen van het team aanwezig zijn? Is het het effectiefste dat de leidinggevende deelneemt of net niet?

 ✓  Materiaal voorbereiden: Verzamel de benodigde legoblokken voor de grootte van de groep en het onderwerp waarover het gaat. Bedenk wat je nog nodig hebt om de workshop vlot te laten verlopen (voorbereide flips/powerpoint, flipchart voor de takeaways, post-its & stiften…).

Introductie en skillsbuilding:

 ✓ Introductie: De workshop start met een korte introductie over LEGO Serious Play, de methodologie, en de doelen van de sessie. Het is zo belangrijk om te starten met waarom iedereen hier aanwezig is en wat de deelnemers kunnen verwachten.

 ✓ Skillsbuilding: Zoals je kan lezen in deze blog, start elke LSP-workshop met een skillsbuilding waarvoor je de vragen bepaalt. Deze fase helpt deelnemers om comfortabel te worden met het bouwen en hen aan te leren hoe ze vragen kunnen beantwoorden met legoblokken.

De weg naar het objectief:

Eens iedereen comfortabel is met de methodiek, kan de snelheid verhoogd worden en gaan we een opeenvolging van vragen opstellen die ons leiden naar het vooropgestelde objectief.

Elke iteratie van het Core process (Vraag – Bouwen – Verhaal – Reflecteren) start met een goed geformuleerde vraag die relevant is voor de doelstellingen van de workshop. De vraag moet uitdagend genoeg zijn om diepgaande reflectie uit te lokken, maar ook duidelijk en begrijpelijk. Ze moet concreet genoeg zijn om met legoblokken te kunnen beantwoorden.

Eens de vraag gesteld is bouwt iedereen het antwoord via legoblokken en vertelt het verhaal van het model. Nadien is het tijd voor reflectie door de groep. Als facilitator is het belangrijk om hierop voorbereid te zijn maar eveneens de wijsheid uit de groep die net naar boven gekomen is voldoende plaats te geven

Opdrachten en structuur:

 ✓ Opeenvolging van opdrachten: De workshop moet een logische volgorde van opdrachten hebben die steeds meer diepgang en complexiteit bieden. We starten met de individuele en eenvoudigere zaken om zo naar de complexere (eventueel gedeelde) modellen te evolueren.

 ✓ Het belang van ‘scafolding’:Geen idee hoe je ‘scafolding’ duidelijk vertaalt naar het nederlands, maar het gaat erom dat je niet alleen in de opbouw van de workshop van eenvoudig naar complex gaat, maar ook in de vraagstelling zelf is het belangrijk om te scafolden zodat ieder een andere omschrijving van de vraag heeft die klikt om een antwoord op te bouwen.

 ✓ Flexibiliteit inbouwen: Zoals in elke workshop, is het ook bij LSP zo dat je nooit weet hoe de workshop gaat verlopen. Misschien verloopt die sneller of trager dan verwacht. Of misschien komt er cruciale informatie naar boven die de richting van de workshop kan beïnvloeden.

De rol van de Facilitator:

 ✓ Begeleiden en ondersteunen: De facilitator moet de groep door de verschillende fasen richting het doel begeleiden en zorgen voor een veilige en inclusieve omgeving.

 ✓ Observeren en reflecteren: De facilitator observeert de interacties en helpt de groep om te reflecteren op de gedeelde inzichten en om deze te vertalen naar concrete actiepunten.

Afronding en follow-up:

✓  Samenvatting van inzichten: Aan het einde van de workshop vat de facilitator de belangrijkste inzichten samen en kaart mogelijke vervolgstappen aan.

✓  Wanneer van toepassing, kan er een concreet actieplan opgesteld worden op basis van de inzichten die tijdens de sessie zijn opgedaan.

Conclusie

Een zorgvuldig opgebouwde LEGO Serious Play workshop zorgt voor een vloeiend verloop en maximale impact, waarbij deelnemers stap voor stap betrokken raken en hun inzichten delen. Door de juiste voorbereidingen te treffen, de structuur te volgen, en de rol van de facilitator goed in te vullen, kan je het potentieel van LSP volledig benutten om diepgaande inzichten en effectieve samenwerking te bereiken. Skillsbuilding legt de basis, terwijl het core process de deelnemers begeleidt naar waardevolle oplossingen en actiepunten.

Wil je weten of LEGO Serious Play iets kan betekenen voor jouw team of organisatie?

Bekijk de mogelijkheden voor een workshop op maat.

Of plan een vrijblijvend gesprek in en dan kijken we samen.