Momenteel zijn we in de boekenclub het boek ‘Designing Your Life’ van Bill Burnett en Dave Evans aan het lezen en daar worden enkele belemmerende gedachten aangehaald die ik soms ook tegenkom in de loopbaanbegeleidingen (en bij mezelf – oeps).
Wat houden we onszelf soms toch zo tegen!
Die belemmerende gedachten zijn die hinderlijke ideeën of innerlijke logica die ons tegenhouden en vastzetten. Vaak omschreven als onze innerlijke criticus die ons tegen onszelf wil beschermen om niet te falen of gekwetst te worden. Heel nobel maar soms is het toch beter om ervoor te gaan en te kijken wat het geeft.
Dit zijn enkele interessante uit het lijstje:
Belemmerende gedachte: De studie die je gedaan hebt bepaalt jouw verdere carrière.
REFRAME: Driekwart van de (Amerikaanse) mensen die zijn afgestudeerd aan een universiteit, heeft 10 jaar later een carrière die geen verband houdt met de gevolgde studie.
Met andere woorden, je kan je leven later ook nog in een richting sturen die los staat van jouw initiële studie. Denk maar aan de realiteit die zodanig veranderd dat wat je geleerd hebt tijdens je studies zelfs niet eens relevant meer zijn.
Hier geloof ik dat door kleine stappen te zetten in een bepaalde richting je ver geraakt. En nee, dat zal niet vanzelf gaan. En ja, misschien heb je een tussenstap nodig om de competenties en ervaring op te doen die je nodig hebt om op een bepaald niveau te geraken. Maar ook dat heeft z’n voordelen: terwijl je dat pad bewandelt kan je ook gaan aanvoelen of je ook effectief die richting wil blijven uitgaan.
Belemmerende gedachte: Als je succes hebt, moet je gelukkig zijn.
REFRAME: Echt geluk wordt ontleend aan het vormgeven van een leven dat bij jou past.
Geluk komt van het gevoel van voldoening, van vooruitgang. Niet van het eindresultaat, van een titel of een groot bedrag op onze bankrekening. Denk maar aan al die bekende sterren die je als succesvol kan omschrijven maar daarom niet per definitie gelukkig zijn. What is success anyway? Wat vind jij belangrijk in het leven?
Belemmerende gedachte: Het is te laat, ik ben te oud.
REFRAME: Het is nooit te laat om vorm te geven aan een leven waarvan je houdt.
Kijk, ik geloof 100% in het feit dat je je leven zelf in de hand hebt maar wat heb ik de laatste tijd van deze gedachte soms ook last. Nu ik zelf 40 jaar ben, begint het mij op te vallen dat in boeken de succesvolle voorbeelden vaak twintigers of dertigers zijn en dan voelt het alsof ik ergens een boot gemist heb. Maar gelukkig kom ik dan ook af en toe artikels als deze [LINK] tegen die die perceptie terug wat in balans brengen. You are doing good! Vertrouw op jezelf en stap voor stap bewandelen we ons pad of het nu stereotiep de juiste is of niet.
Belemmerende gedachte: “Ik zou al moeten weten waar ik naartoe wil”. Of deze hangt samen met “Eens ik weet waar ik naartoe wil in mijn leven, is het harde werk gedaan en zal de rest vanzelf gaan”.
REFRAME: Je bent nooit klaar met je leven in handen nemen. Dit is een continue proces waar je op elk moment kan bepalen waar je naartoe wil op basis van de huidige realiteit.
Hoe mooi is het dat jouw toekomst niet vastligt en je op elk moment zelf in handen hebt in welke kant je uitgaat. Toegegeven het is soms wel wat vermoeiend maar de weg er naartoe en de successen die je onderweg behaalt zijn net de bron van energie waardoor je goesting hebt voor het volgende. Zo zie ik het toch in elk geval.
Belemmerende gedachte Werk is niet bedoeld om plezierig te zijn, daarom noemen ze het ‘werk’.
REFRAME: Plezier, goesting is net een indicator voor het vinden van het juiste werk voor jou.
Ik ben zelf iemand die heel graag werkt en soms bewust moet opletten om dat in balans met de rest te houden. Maar vanuit de KernTalenten is het duidelijk dat je moet richten op een job waar je de meerderheid van jouw sterke KernTalenten kwijt kan, met taken of een omgeving die jou energie geven. Want dan komt de intrinsieke motivatie, die goesting, die voldoening vanzelf naar boven. Geen enkel job is perfect maar de balans zou toch overduidelijk naar positief mogen overhellen en anders is het tijd om dit eens onder de loop te leggen.
Belemmerende gedachte: I’m stuck.
REFRAME: Je zit niet vast, er is altijd wel iets dat je kan doen en waar je bewust voor kan kiezen.
Op jobgebied moet ik hier spontaan denken aan ‘de gouden kooi’. Soms komen we in een situatie te zitten waar de job maar ‘zozo’ is maar andere elementen zo goed zitten (hoge verloning of extra voordelen, flexibiliteit dagindeling, dicht bij huis,..) dat we het gevoel hebben vast te zitten. Want als we veranderen van job zijn we die voordelen kwijt. In eerste instantie moeten we ons de vraag stellen of dat wel zo is (ben je die voordelen wel kwijt op een ander?) maar zelfs als dat zo is, wat is dan voor jou op dit moment het belangrijkste? Misschien kies je op deze moment wel bewust voor financieel comfort zodat je de lening van je huis kan afbetalen bijvoorbeeld. Maar eveneens kan iets inruilen voor een job met meer voldoening of gemak ons ook wel net een stuk gelukkiger maken. Het is vooral een kwestie van bewust kiezen waar jouw focus op deze moment ligt. En wie zegt dat je binnen 2-3 jaar niet een ander evenwicht kan kiezen!
Belemmerende gedachte: Ik moet mijn best mogelijke zelf zijn, een plan maken en dat dan uitvoeren. Of wat daarmee samenhangt: Om gelukkig te zijn moet ik die ene juiste keuze maken want anders zal ik niet gelukkig zijn.
REFRAME: Er is geen perfecte optie, er zijn meerdere goede keuzes met elk een eigen klemtoon.
Ik geloof dat er meerdere mogelijkheden zijn in het leven waarbinnen we gelukkig kunnen zijn. Meerdere opties met elk een andere klemtoon die misschien voldoening geven op andere domeinen maar allemaal goede opties zijn. Er bestaat niet één perfect optie, dus is het een kwestie van beschikbare goede keuzes uit te testen en bij te sturen als het niet voldoende is. Oh en als je niet kan kiezen, dan zijn ze allemaal goed dus niet teveel piekeren daarover.
Belemmerende gedachte: Geluk betekent dat je alles hebt.
REFRAME: Gelukkig zijn betekent loslaten wat je niet nodig hebt.
Volgens Dan Gilbert gaat het niet over wat je wil, maar zijn ‘gelukkige mensen gelukkig omdat ze willen wat ze hebben en niet omdat ze hebben wat ze willen’. Hoe mooi is dat! Daar ben ik toch nog niet helemaal, dus moest je mij dit kunnen aanleren dan hoor ik het graag!