Ontvang in jouw mailbox elke maand een nieuwe portie inspiratie en komt je als eerste te weten wat er beweegt bij Fonkelveer.
Benieuwd naar de vorige Fonkelreflecties? Je kan ze hier vinden.
Een geslaagde LEGO Serious Play (LSP) sessie hangt niet alleen af van de methodiek, maar ook van de manier waarop deelnemers met elkaar omgaan. De juiste etiquette zorgt voor een respectvolle en productieve sfeer waarin iedereen gehoord wordt en zich vrij voelt om zijn of haar ideeën te uiten.
Dit zijn de belangrijkste principes:
In LSP is het bouwen met legoblokken de kern van de methode. Elke vraag nodigt de deelnemers uit om het antwoord in lego te bouwen, zijnde individueel of via een gedeeld model. De modellen die deelnemers bouwen, dienen letterlijk als antwoorden op de gestelde vragen. Dit visuele en tastbare aspect helpt deelnemers om abstracte ideeën en complexe concepten concreet te maken.
Voorbeeld: Als de facilitator vraagt “Wat zijn de grootste uitdagingen voor ons team?”, bouwt elke deelnemer een model dat hun visie op deze uitdagingen representeert. Dit model fungeert als een communicatiemiddel waarmee deelnemers hun gedachten kunnen delen en verduidelijken.
LSP verwelkomt intrinsiek diversiteit met ieders unieke blik op de vraag. Elke bijdrage is waardevol en er zijn geen verkeerde antwoorden, ook al start die vanuit een compleet ander perspectief. We willen een veilige omgeving waarin deelnemers vrij kunnen exploreren en hun echte gedachten en gevoelens kunnen uiten zonder angst voor kritiek.
LSP verwelkomt intrinsiek diversiteit met ieders unieke blik op de vraag. Elke bijdrage is waardevol en er zijn geen verkeerde antwoorden, ook al start die vanuit een compleet ander perspectief. We willen een veilige omgeving waarin deelnemers vrij kunnen exploreren en hun echte gedachten en gevoelens kunnen uiten zonder angst voor kritiek.
Een essentieel principe van LSP is dat alle deelnemers actief meedoen. LEGO Serious play gaat er vanuit dat de oplossing op de vraag aanwezig is in de groep en dat we die naar boven willen brengen. Iedereen bouwt een eigen model en deelt vervolgens het verhaal erachter. Dit zorgt ervoor dat iedereen een gelijke kans krijgt om zijn of haar stem te laten horen en bij te dragen aan de discussie. Iedereen krijgt een stem over het onderwerp. Dit bevordert inclusiviteit en betrokkenheid van alle deelnemers. Het creëert ook een gevoel van gemeenschap en gedeelde verantwoordelijkheid voor de uitkomsten van de sessie.
Na het bouwen van een model deelt elke deelnemer het verhaal achter hun eigen creatie. Heel concreet worden alle belangrijke onderdelen van het model aangewezen, besproken wat ze voorstellen en wat hierbij belangrijk is. Het verhaal geeft context en betekenis aan het model, waardoor anderen het beter kunnen begrijpen.
We respecteren elkaars mening en de bouwer is de eigenaar van het model. Anderen kunnen (open) vragen stellen maar oordelen niet over het perspectief van waaruit dit opgebouwd is.
Ook is het zo dat we de focus van het verhaal leggen op het model en waar daarin gebouwd is. Dit voorkomt dat de babbelaars die anders wel eens durven afdrijven van het onderwerp, nu wel on-topic blijven.
Voorbeeld: Een deelnemer kan een model presenteren en uitleggen hoe dit hun visie op een specifiek probleem of doel weergeeft. Dit proces helpt anderen om inzicht te krijgen in de unieke perspectieven en ervaringen van de bouwer, wat leidt tot een dieper begrip en betere samenwerking.
Een belangrijk onderdeel van LSP is het naar boven brengen van onbewuste informatie door te bouwen met onze handen en zo onze gedachten en ideeën te verkennen. Dit fysieke proces helpt bij het verhelderen van complexe concepten en stimuleert creatieve probleemoplossing. Het maakt gebruik van de verbinding tussen hand en brein, wat helpt om nieuwe inzichten te genereren.
Eveneens is de algemene raad als je even vastzit om gewoon te starten met bouwen en je handen te vertrouwen. Door te bouwen met legoblokken, start er ook een process in onze hersenen die daar onze gedachten beginnen bouwen.
Voorbeeld: Terwijl deelnemers bouwen, ontdekken ze vaak nieuwe inzichten en oplossingen die ze niet hadden bedacht door alleen te praten of te denken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer iemand een model bouwt van een ideale werkplek en onderweg nieuwe ideeën krijgt over hoe die werkplek eruit zou kunnen zien.
Aangezien het legomodel de kern is van de methodiek willen we dat je gaat ‘luisteren met je ogen’ en dus aandachtig kijkt naar de modellen en de verhalen die deelnemers delen. Dit bevordert een dieper begrip van de gedeelde ideeën en zorgt ervoor dat visuele informatie net zo serieus wordt genomen als verbale informatie. Je zal zien dat die visualisatie samen met het verhaal ervoor zal zorgen dat je jouw eigen creatie/verhaal en dat van anderen veel langer zal onthouden met alle nuances dan wanneer dit gewoon een vergadering had geweest.
Het volgen van deze principes is essentieel om de effectiviteit en magie van LSP te garanderen. Ze zorgen ervoor dat de collectieve wijsheid van de groep naar boven komt, iedereen actief deelneemt & luistert én dat er nieuwe inzichten als gevolg naar boven komen.
Bekijk de mogelijkheden voor een workshop op maat.
Of plan een vrijblijvend gesprek in en dan kijken we samen.
Ontvang in jouw mailbox elke maand een nieuwe portie inspiratie en komt je als eerste te weten wat er beweegt bij Fonkelveer.
Benieuwd naar de vorige Fonkelreflecties? Je kan ze hier vinden.
© 2024 Annelies Smetryns | Privacy Policy | Algemene voorwaarden
Winkel Sluiten